Van boerderij tot museum

Erve Kots ligt verscholen in het prachtige Achterhoekse coulissenlandschap. Al drie generaties is Erve Kots in bezit van de familie Weenink. Initiatiefnemer Bernard Weenink richtte in de jaren dertig Openluchtmuseum Erve Kots op. Hiervoor bouwde hij de oude boerderij 'het Erve Kots' - verkregen uit een familie-erfenis - uit tot een museumboerderij. De naam Erve Kots is afgeleid van de laatste bewoner van de boerderij, de heer J.H. Kots, die ongetrouwd was en overleed in 1934. Al in 1936 kreeg Erve Kots een officiële erkenning als oudheidkundig museum.

Het Openlucht Museum Erve Kots wordt beheerd door de Bernard Weenink Stichting.

De generaties na de oprichter werkten aan het levend houden van het boerenverhaal van vroeger. Door uitbreidingen met verschillende gebouwen, machines en werktuigen krijgen bezoekers een goede indruk van het vroegere boerenleven.

Het nieuwe museumgebouw, dat enige jaren geleden werd opgericht, maakt het mogelijk om steeds weer nieuwe tentoonstellingen te organiseren over hedendaagse kunstuitingen tot en met oude ambachten. In vitrines staat daar o.a. ook een selectie uit de fraaie collectie van knipmutsen.

De museumstichting is bezig om de museumcollectie in de oude gebouwen te inventariseren en te documenteren waardoor de museale waarde zal worden vergroot. Gaande weg de inventarisatie willen wij de voorlichting aan onze bezoekers verder verbeteren.

 

Wij zijn op zoek naar nog een paar vrijwilligers 

Wij zijn op zoek naar nog een paar vrijwilligers die bij dit interessante en voor het museum belangrijke werk willen helpen. Zij worden begeleid vanuit het stichtingsbestuur. Wie zich aan wil melden kan terecht bij: 06 22 51 54 31, Rob Brüning of via rh200909@live.nl